Voor 17.00 uur besteld, morgen in huis *
Gratis verzending vanaf € 150,-

Auchentoshan Single Malt Whisky

Auchentoshan Single Malt Whisky

Auchentoshan ligt niet ver van Glasgow en is een van de oudste distilleerderijen in de Schotse Lowlands, een regio die van oudsher bekend staat om haar zachte, grassige en bloemige single malt whisky's. Het is de drievoudige distillatie die Auchentoshan zo bijzonder maakt: geen enkele andere Schotse distilleerderij past die methode toe op al haar whisky. Op Whisky.nl vind je een mooi aanbod van deze unieke Schotse whisky tegen scherpe prijzen.

De whisky's van Auchentoshan:

Artikelen 1 tot 20 van 21 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Artikelen 1 tot 20 van 21 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Geschiedenis van Auchentoshan

Op de locatie van de huidige distilleerderij wordt al sinds 1817 whisky gemaakt. Aan de oevers van de Clyde, één van de grootste en belangrijkste rivieren in Schotland, bouwde John Bulloch destijds de Duntocher-distilleerderij. Net als veel andere jonge distilleerderijen kende Duntocher een lastige start. Het duurde dan ook niet lang voordat het bedrijf failliet ging.

De gesloten distilleerderij werd in 1834 gekocht door John Hart en Alexander Fishie, die de naam naar Auchentoshan veranderden. Dit is afgeleid van het Schots-Gaelische 'achad oisnin', wat 'hoek van het veld' betekent. Onder de aanvoering van deze twee mannen kende de distilleerderij een relatief stabiele periode, totdat Auchentoshan in 1875 verkocht werd. Dat gebeurde in de eeuw daarna nog vele malen. Tijdens de Clyde Blitz van 1941 werd overigens een van de pakhuizen geraakt, waardoor tienduizenden liters whisky in de rivier stroomden. Een bomkrater doet tegenwoordig dienst als vijver.

Hoewel Auchentoshan officieel in de Lowlands ligt, scheelt dat niet veel. De grens van de Hooglanden ligt slechts een klein stukje noordelijker. Sterker nog: de waterbron van Auchentoshan ligt officieel in de Hooglanden.

Drievoudige distillatie

In Schotland is het gebruikelijk om whisky twee keer te distilleren, maar Auchentoshan wijkt daar vanaf en gebruikt een methode die eigenlijk gebruikelijker is in Ierland. Drievoudige distillatie is iets ingewikkelder dan het klinkt. Het is niet een kwestie van simpelweg een keertje extra distilleren.

Na de eerste distillatie in de zogenaamde 'wash still', gaat de spirit naar de 'intermediate still', een soort van tussenstap. Dit type distilleerketel vind je alleen in distilleerderijen waar vaker dan twee keer gedistilleerd wordt. Het deel met de hoogste alcoholpercentage wordt vervolgens nog een keer gedistilleerd in the 'spirit still'. Uiteindelijk heeft de new make een alcoholpercentage dat boven de 80 procent ligt.

De drievoudige distillatie in combinatie met een korte fermentatie geeft Auchentoshan een aroma van ontbijtgranen, wat voor een mooie balans zorgt met de citrussmaken.

Auchentoshan online kopen

Auchentoshan is tegenwoordig eigendom van Beam Suntory, een groot Japans-Amerikaans drankenconcern. De whisky die tegenwoordig bij Auchentoshan gemaakt wordt is ongeturfd, dus niet rokerig. De distilleerderij heeft een mooie kernreeks, met onder andere de American Oak, Three Wood en 12-jarige edities.

Kijk rustig in onze webshop en kies jouw favoriet. We hebben ongetwijfeld iets dat bij jouw smaak past. Bestellen is eenvoudig. Wij zorgen dat je snel jouw fles in huis hebt.