Snelle Levering Voor 17.00 uur besteld, morgen in huis*Gratis LeveringGratis verzending vanaf € 100,-

Caol Ila

Over Caol Ila

Caol Ila is de Gaelische naam voor Baai van Islay, die Islay scheidt van het eiland Jura, gelegen in een van de meest afgelegen en schitterende delen van de Schotse westkust.

Meer dan 100 jaar lang brachten de SS Pibroch en andere kolengestookte stoombootjes gerst, kolen en legen vaten naar de distilleerderij en namen ze whisky mee terug naar het vasteland door de Baai van Islay (Caol Ila in het Gaelisch), die de eilanden Islay en Jura van elkaar scheidt.

Die traditie is voorbij. En andere zijn daarvoor in de plaats gekomen, zoals toen de oude destilleerderij verouderd raakte en in 1974 vervangen werd door een nieuw, 1 miljoen pond kostend, gebouw. De zes ketels werden op basis van het originele ontwerp door ambachtslieden exact nagebouwd om de unieke kwaliteit van Caol Ila™ te kunnen bewaren.

Veel andere dingen zijn echter niet veranderd. Caol Ila is de enige distilleerderij op Islay die op het oosten ligt, waardoor de zes ketels elke ochtend als eerste de dageraad op hun koperen gezichten voelen.

De gerst wordt nog steeds gemout in Port Ellen, zuiver bronwater welt nog steeds op uit de kalksteen in het nabijgelegen Loch nam Ban en zoekt nog altijd als een kristalheldere stroom zijn weg naar de zee bij Caol Ila.

Dan zijn er nog de nazaten van voorgaande generaties die tradities in ere houden. Billy Stitchell is de manager van de distilleerderij en hij werkt er al jaren, net als zijn vader, zijn beide grootvaders en zijn overgrootvader. Hun ononderbroken lijn is het bewijs dat het hier aankomt op traditie en expertise.

Het resultaat van hun ambacht en hun ervaring is een prettige single malt whisky met droge aroma’s van zeelucht en een aangename rokerige zachtheid. Iedereen die dit betoverende eiland bezoekt ontdekt al snel dat Islay de bakermat is van enkele van de grote malt whisky's. Het ontdekken van deze malt whisky’s behoort tot de fijne dingen in het leven en Caol Ila™ is er daar zeker één van.

De whisky's van Caol Ila:

20 artikel(en)

per pagina

20 artikel(en)

per pagina