Voor 17.00 uur besteld, morgen in huis *
Gratis verzending vanaf € 100,-

Caol Ila Single Malt Whisky

Caol Ila Single Malt Whisky

Caol Ila is dan wel de grootste distilleerderij op Isle of Islay, maar moet het qua bekendheid afleggen tegen klassiekers zoals Lagavulin of Ardbeg. Voor liefhebbers van rokerige whisky is er goed nieuws: Caol Ila doet voor geen van zijn beroemdere collega's onder. Deze elegante, frisse en maritieme single malt valt in de smaak bij zowel beginnende liefhebbers als gevorderde whiskydrinkers. Bekijk hier het ruime assortiment van Whisky.nl.

De whisky's van Caol Ila:

Artikelen 1 tot 20 van 21 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Artikelen 1 tot 20 van 21 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Baai van Islay

Caol Ila is de Schots-Gaelische naam voor Sound of Islay, de waterstraat die Islay scheidt van het naburige eiland Jura. Hoewel veel Schotse distilleerderijen kunnen bogen op een prachtig uitzicht, zijn er maar weinig die het halen bij de vergezichten vanuit het ketelhuis van Caol Ila. Het zijn de Paps of Jura, een drietal bergen aan de westkant van het eiland Jura, die het uitzicht domineren. In deze bijzonder fraaie omgeving komen de medewerkers van de distilleerderij ongetwijfeld met veel plezier naar hun werk.

Het resultaat van hun ambacht is een single malt whisky met ziltige aroma's en een plezierige, zachte rokerigheid. Met hun whisky doet Caol Ila niet onder voor de andere legendarische distilleerderijen op Islay, dat de bakermat is van enkele van de bekendste Schotse whisky's ter wereld. De 12-jarige editie is een heerlijke instapper, terwijl de oudere broers een nieuw niveau van elegantie laten zien. Liefhebbers van goede single malt whisky zijn bij deze distilleerderij absoluut aan het juiste adres.

Geschiedenis

Hector Henderson is de oprichter van Caol Ila. Dat deed hij in 1846 toen hij een bescheiden distilleerderij bouwde in een kleine baai naast Port Askaig. Aan de oostkust van Islay ging hij een avontuur aan dat in de 21e eeuw nog steeds voortduurt.

In de loop der jaren kende de distilleerderij verschillende eigenaren. Al sinds 1927 is Caol Ila eigendom van Diageo, tegenwoordig een grote multinational die meerdere Schotse whiskydistilleerderijen bezit. Dit concern besloot om de distilleerderij in 1972 te slopen en een nieuwe, efficiëntere en grotere versie te bouwen. Er werden in totaal zes distilleerketels geïnstalleerd. Deze ketels zijn een exacte replica van de ketels die in de oude distilleerderij stonden. De gerst wordt nog altijd gemout in Port Ellen, een dorp elders op het eiland. Ook wordt nog steeds dezelfde bron in het nabijgelegen Loch nam Ban gebruikt.

Met de opening van de nieuwe distilleerderij werd Caol Ila de grootste whiskyproducent van Islay. Het grootste deel van de whisky van Caol Ila is bestemd voor de blends van Johnnie Walker. Maar de single malts van deze distilleerderij kunnen wedijveren met het beste dat Schotland te bieden heeft.

Caol Ila online kopen

Whisky.nl heeft een uitgebreid assortiment tegen scherpe prijzen, waar je ongetwijfeld iets lekkers tussen weet te vinden. Bestellen is heel eenvoudig en wij zorgen dat je favoriete fles snel bezorgd wordt.