Lagavulin Whisky Lagavulin Whisky

Over Lagavulin

Er wordt zoveel whisky gemaakt op Islay, dat het soms lastig is om als merk op te vallen. Dat geldt echter niet voor Lagavulin, want deze distilleerderij heeft fans over de hele wereld en staat al meer dan 200 jaar garant voor geniale rokerige whisky. Het lange distillatieproces draagt volgens kenners bij aan de geweldig volle smaak van deze single malt. De Lagavulin 16 is met recht een klassieker en maakt daarom onderdeel uit van de Classic Malts. Maak nu kennis met deze legendarische distilleerderij.

De whisky's van Lagavulin:

18 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Geschiedenis

Lagavulin is een van de drie bekende distilleerderijen aan de zuidkust van Islay — de andere twee zijn Ardbeg en Laphroaig. De distilleerderij werd in 1816 opgericht door John Johnston en is vernoemd naar de rotsachtige baai waarin de distilleerderij ligt. Voordat er op die plek legaal whisky werd gedistilleerd, waren er sinds 1742 echter al tien andere illegale stokerijen in hetzelfde gebied actief.

In de loop van twee eeuwen geschiedenis is de distilleerderij een aantal keer van eigenaar gewisseld. Een van de bekendste eigenaren is Peter Mackie, die eind 19e eeuw Lagavulin overnam van zijn oom. Eerder was Mackie ook al vertegenwoordiger van Laphroaig, maar die die titel raakte hij om onbekende redenen kwijt. Vanzelfsprekend was Mackie daar niet blij mee. Daarom bouwde hij in 1908 een replica van Lagavulin die hij Malt Mill noemde. Het doel? Laphroaig uit de markt concurreren. Dat lukte niet, maar het inmiddels gesloten Malt Mill heeft een grote cultstatus. Die distilleerderij speelde bijvoorbeeld een hoofdrol in de komediefilm 'The Angel's Share'.

In 1988 werd Lagavulin een van de zes oorspronkelijke Classic Malts of Scotland (samen met CragganmoreDalwhinnieGlenkinchieOban en Talisker). Deze status deed wonderen voor de toch al behoorlijke populariteit van Lagavulin.

Lagavulin op televisie

Lagavulin is ook populair onder acteurs. Het bekendste voorbeeld is misschien wel Nick Offerman. Hij speelde de rol van Ron Swanson in de goed bekeken komedieserie Parks & Recreation. Dat personage was groot liefhebber van Lagavulin. En wat bleek? De acteur zelf ook! Dat nieuws bereikte de distilleerderij al snel, waarna Nick Offerman een aantal viral Lagavulin-filmpjes opnam. Kort daarna kreeg de acteur zelfs zijn speciale eigen whisky, de Lagavulin Offerman Edition.

Daarnaast maakte Lagavulin ook deel uit van de Game of Thrones Single Malts, die werd uitgebracht ter ere van het laatste seizoen van de geliefde televisieserie. De distilleerderij werd uitverkoren als vertegenwoordiger van House Lannister, een van de iconische families van Westeros.

Lagavulin Whisky online kopen

De Lagavulin 16 is met afstand de bekendste whisky van deze distilleerderij, maar Lagavulin heeft nog veel meer te bieden. De Game of Thrones-editie stipten we al even aan, maar er zijn ook andere leeftijden verkrijgbaar. Er is zelfs een Lagavulin die op cask strength uitgebracht wordt. Kijk rustig rond in onze webshop voordat je de knoop doorhakt. Als je een keus gemaakt hebt, dan is het een koud kunstje om je bestelling te plaatsen.