Over Benromach

Benromach is een kleine, ambachtelijke distilleerderij in handen van een bekende whiskyfamilie. Door de traditionele, klassieke werkwijze kunnen ze een single malt op de markt brengen met een verloren gewaand smaakprofiel. Benromach is dan ook geïnspireerd op Schotse whisky uit de jaren '50 en '60. Het is daarom weinig verrassend dat deze distilleerderij in Speyside de afgelopen jaren de prijzen aaneenreeg. De Benromach 10 is een klassieker, maar de 15 en 21 zijn misschien nog wel beter! Zoek jij een goede fles Benromach voor een voordelige prijs? Dan ben je bij Whisky.nl aan het juiste adres.

De whisky's van Benromach:

Producten 1-24 van 25

Van laag naar hoog sorteren
Pagina
per pagina

Geschiedenis van Benromach

Benromach bestaat al sinds 1898, toen de distilleerderij werd opgericht door Duncan McCallum en F.W. Brickman. Zij hadden de pech dat vlak na de opening de whiskymarkt instortte, en dus moest Benromach al snel zijn deuren weer sluiten. De rest van de 20e eeuw werd Benromach wel vaker gedwongen te stoppen met produceren. Er mag best gesteld worden dat de distilleerderij geen onverdeeld succes was. In 1983 leek Benromach zelfs definitief verloren te gaan.

Maar het familiebedrijf Gordon & MacPhail, tot dat punt vooral bekend als onafhankelijke bottelaar, dacht daar anders over. Zij kochten Benromach in 1993 en namen de distilleerderij uitgebreid onder handen. Eigenlijk alles werd aangepakt, alleen de naam bleef hetzelfde. Vijf jaar later vloeide er weer whisky uit de ketels van Benromach. En wat voor een whisky! Sindsdien is Benromach een van de succesverhalen van de Schotse whiskyindustrie.

De smaak van Benromach

Er is geen whisky in Schotland die zo smaakt als Benromach. Dat komt door de combinatie van de vaten die gebruikt worden, maar zeker ook door de ambachtelijke werkwijze en de lichtrokerige gerst. Het resultaat is een ouderwets goede single malt die kan wedijveren met de whisky's van weleer.

Het begint allemaal met gerst, de belangrijkste grondstof van iedere whisky. De gerst van Benromach wordt lokaal verbouwd en daarna tijdens het mouten gedroogd boven een turfvuur. Deze turf geeft de gemoute gerst een lichtrokerige kwaliteit. Veel minder intens dan de turfbommen van Islay, zoals Ardbeg en Laphroaig, maar onmiskenbaar rokerig.

Na aankomst bij de distilleerderij wordt de gerst gemalen in een Boby Mill. Deze graanmolen is al meer dan 120 jaar oud, maar doet het nog steeds perfect. Na het malen wordt er water van de Chapelton Spring aan de gerst toegevoegd. Tijdens dit proces wordt het zetmeel omgezet in suiker, die vervolgens door de gist weer omgezet wordt in alcohol. Deze fermentatieperiode duurt 3 tot 5 dagen; een stuk langer dan bij de meeste andere distilleerderijen.

Het distilleren gebeurt in twee koperen ketels die volledig met de hand bediend worden. Er komt nergens in de distilleerderij een computer aan te pas. Alleen het hart van het distillaat wordt vervolgens in vaten gevuld. Bij Benromach gebruiken ze exclusief first-fill bourbon- en sherryvaten, wat betekent dat deze vaten nooit eerder voor Schotse whisky gebruikt zijn.

Voordelig Benromach Whisky online kopen

Met het grote aanbod van Whisky.nl slaag je altijd. Neem rustig de tijd om in onze webshop te winkelen en profiteer van onze voordelige prijzen. Wanneer je jouw favoriet gevonden hebt, is het een koud kunstje om te bestellen. Wij zorgen natuurlijk dat je jouw Benromach Whisky snel in huis hebt.