Snelle Levering Voor 17.00 uur besteld, morgen in huis*Gratis LeveringGratis verzending vanaf € 100,-

Aultmore

Over Aultmore

Aultmore is een whiskystokerij in Keith (Banffshire), die een gelijknamige single malt whisky produceert. De naam van Aultmore is afgeleid van An t-Allt Mòr, Schots-Gaelisch voor grote beek, een referentie aan de watervoorziening van de whisky, de Auchinderran burn.
Aultmore is gesticht in 1895 door Alexander Edward, die op dat moment ook de distileerderij Benrinnes bezat. In eerste instantie werd de stokerij aangedreven door een waterrad, maar al snel is Aultmore overgegaan naar het gebruik van een stoommachine.De stoommachine is 70 jaar continue in gebruik geweest afgezien van tijd voor onderhoud. Tijdens onderhoud werd teruggeschakeld naar het waterrad dat verder niet meer gebruikt werd. Deze stoommachine is nu tentoongesteld op de distilleerderij. In 1898 was er een uitbreiding van de stokerij, die de productie verdubelde.

In 1899 was Aultmore eigendom van Pattisons, dat in dat jaar failliet ging. De productie liep terug naar nul, en de stokerij werd gesloten. In 1904 ging Aultmore weer open, maar moest weer sluiten door de graantekorten van de Eerste Wereldoorlog.
Toen de Eerste Wereldoorlog voorbij was ging de stokerij weer open en werd gekocht door John Dewar and sons in 1923. Kort daarna, in 1925, nam Distiller Company Aultmore over van Dewars. In 1930 ging de Aultmore weer van de hand, deze keer naar Scottish Malt Distillers.
De stokerij was een van de eerste toen ze in de jaren 50 begonnen met het gebruik van de draf as veevoer. De distilleerderij sloot de moutvloeren in 1968, en twee jaar later, in 1970 werd Aultmore volledig gerenoveerd. Er werden twee nieuwe ketels naast de oude geplaatst, en in 1971 kon Aultmore weer open.

In 1998 kwam Aultmore weer terug bij Dewars, ook al eigenaar tussen 1923 en 1925, dat inmiddels onderdeel geworden is van Bacardi. De eerste officiële botteling van Aultmore, een 12 jaar oude whisky, komt uit in 2004. Daarvoor waren al een semiofficiële botteling uit gebracht in de Flora and Fauna serie, en een Rare Malts collection uitgave.

De whisky's van Aultmore:

1 artikel(en)

per pagina

1 artikel(en)

per pagina