Toen Kilchoman in 2005 haar deuren opende, was het de eerste nieuwe distilleerderij op Islay in 120 jaar. Sindsdien is deze ambachtelijke producent uitgegroeid tot een cultdistilleerderij met enorm veel fans. Wie ooit een van hun single malts geproefd heeft, begrijpt waarom. Kilchoman is naast distilleerderij ook een boerderij en ze verbouwen dus hun eigen gerst. Het is echte, eerlijke whisky zoals die nog maar zelden in Schotland gemaakt wordt. Bij de webshop van Whisky.nl kun je direct online jouw favoriete bottelingen bestellen.
Kilchoman is een van de jongere distilleerderijen in Schotland, maar liep wel voor op whiskygekte van de eind jaren '10. Bij de opening in 2005 was Kilchoman een van de eerste nieuwe distilleerderijen die Schotland in decennia had gezien. Sterker nog, op Islay was het al 120 jaar geleden dat er voor het laatst een nieuwe distilleerderij bij was gekomen.
Ondanks de jonge leeftijd van de distilleerderij, heeft de locatie van Kilchoman aan de westkust van Islay wel historische betekenis. Ooit woonde daar de Ierse MacBeatha-familie. Deze dokters vertaalde medische teksten over distillatie van het Latijns naar het Schots-Gaelisch. Daarom bestaat de theorie dat Islay mogelijk de eerste plek in Schotland was waar gedistilleerd werd. Als dat zo is, dan staat Kilchoman nu op de geboorteplek van Schotse whisky.
Kilchoman is de droom van Anthony Wills, die zich samen met zijn familie vestigde op Islay. De wens was om zoveel mogelijk gebruik te maken van lokale ingrediënten om een echte oorspronkelijke Islay whisky te maken. In 2009 brachten ze hun allereerste single malt op de markt. Sindsdien heeft Kilchoman zich ontwikkeld tot een gevestigde naam die overal ter wereld verkocht wordt.
In de begintijd van Schotse whisky waren het voornamelijk boeren die van hun overgebleven gerst whisky maakten. Nu is dat proces gescheiden. Boeren verbouwen de gerst. Whisky wordt vervolgens bij een van de meer dan 100 grote distilleerderijen in Schotland gedistilleerd. Kilchoman is een van de weinige uitzonderingen in de moderne whiskywereld.
Bij Kilchoman wordt een deel van de gebruikte gerst zelf verbouwd. De grond rondom de distilleerderij is erg vruchtbaar en jaarlijks groeit daar 200 ton gerst. Dat is goed voor ongeveer 25 procent van de totale whiskyproductie van Kilchoman. Nadat de gerst geoogst is, wordt deze door de distilleerderij zelf gemout.
Tijdens dit proces, dat meestal bij gespecialiseerde mouterijen gebeurt, wordt zetmeel omgezet in suiker. Omdat Kilchoman dit in eigen beheer heeft, geeft dat hun whisky een kenmerkende smaak die geen enkele andere distilleerderij kan nabootsen. De Kilchoman 100% Islay is bijvoorbeeld een botteling die volledig gemaakt is van op Islay verbouwde gerst.
Kilchoman heeft een uitgebreid aanbod van verschillende single malt whisky's. Van de Machir Bay tot the Loch Gorm en de Sanaig, voor de liefhebber van rokerige whisky's valt er genoeg te genieten. Bekijk nu ons assortiment. We hanteren scherpe prijzen en zorgen dat jouw fles snel thuisbezorgd wordt.