Over Bowmore

Bowmore ligt in de gelijknamige hoofdstad van het legendarische whiskyeiland Islay. Het is een van de weinige distilleerderijen waar het hele productieproces van begin tot eind plaatsvindt. Niet omdat dit efficiënt is, maar omdat het enorm belangrijk is voor de kenmerkende smaak van deze geweldige single malt. Bowmore is een unieke whisky die nergens anders gemaakt had kunnen worden. Leer nu alles over deze traditierijke single malt en bestel meteen een goede fles tegen een scherpe prijs in onze webshop.

De whisky's van Bowmore:

Producten 1-24 van 35

Van laag naar hoog sorteren
Pagina
per pagina

Geschiedenis

Er wordt geclaimd dat Bowmore al sinds 1779 bestaat, maar er is weinig bewijs dat er toen op die plek ook daadwerkelijk whisky gemaakt werd. Het eerste bewijs dateert van 1816, toen ene John Simpson een vergunning aanvroeg om te mogen distilleren. Het duurde echter even voordat de whisky van Bowmore de aandacht van het grote publiek te pakken kreeg. Dat gebeurde pas nadat Wm & Jas. Mutter, een whiskyblender uit Glasgow, de distilleerderij in 1837 handen kreeg. Een paar jaar later kwam er vanuit Windsor Castle het verzoek om een vat te leveren – het teken dat ze toch echt iets goed deden daar op dat kleine Schotse eiland. Tegenwoordig is Bowmore in handen van de Japanse whiskymaker Suntory.

Productie van Bowmore

Bij Bowmore wordt jaarlijks ongeveer 2 miljoen liter alcohol gemaakt. Dat is veel, maar desondanks is Bowmore bepaalt niet de grootste distilleerderij in Schotland. Sterker nog, Bowmore bungelt een beetje onderaan de middenmoot. Qua kwaliteit kan de distilleerderij zicht echter meten met de absolute top. Dat komt onder andere door een nauwkeurig en traditioneel productieproces.

Wat Bowmore onderscheidt van andere distilleerderijen, is het feit dat er hier nog zelf gerst gemout wordt. Niet voor de volledige productie, maar voor ongeveer 20 tot 25 procent. Vroeger deden alle distilleerderijen dit, maar tegenwoordig wordt dit onderdeel van het productieproces vaak uitbesteed aan grote mouterijen. Wie ooit het geluk heeft om Bowmore te bezoeken, krijgt mogelijk de kans om zelf de kiln in te gaan. Daar wordt de gerst gedroogd met behulp van turfrook, wat een heerlijke geur met zich meebrengt.

Het grootste deel van de whisky van Bowmore rijpt op het Schotse vasteland (er is immers maar beperkt ruimte op Islay), maar een gelimiteerd aantal vaten blijft wel op het eiland. Die worden ondergebracht in The Vaults No.1, een pakhuis dat meer dan twee eeuwen oud is en onder zeeniveau aan de kust ligt. Whisky uit The Vaults No.1 is zeldzaam en vaak van uitzonderlijke kwaliteit.

Gelimiteerde edities

De distilleerderij heeft in het verleden regelmatig bijzondere gelimiteerde edities op de markt gebracht. Een daarvan is de zogenaamde Devil's Casks, een serie van drie whisky's die vernoemd is naar een legende over een bezoek van de duivel aan Islay. Maar het meest in het oog springende voorbeeld is toch wel de Black Bowmore. Inmiddels zijn er vier verschillende edities van op de markt gebracht. De eerste verscheen in 1993 en kostte destijds ongeveer 120 euro. Dat was toen een ongelooflijk bedrag voor een single malt, maar tegenwoordig wordt er zonder blikken of blozen 25.000 euro voor gevraagd.

Bowmore online kopen

Whisky.nl beschikt over een uitgebreid assortiment Bowmore tegen scherpe prijzen. Kijk eens rustig rond en bestel je favoriete fles. Dat is heel eenvoudig! Wij zorgen daarna dat deze snel bij je thuisbezorgd wordt.