Voor 17.00 uur besteld, morgen in huis *
Gratis verzending vanaf € 100,-
Klantenservice

Mortlach Single Malt Speyside Whisky

Mortlach Single Malt Speyside Whisky

Mortlach, een distilleerderij die er bij whiskyliefhebbers erg goed op staat, is een van de best bewaarde geheimen van de Schotse whiskywereld. De bijnaam 'Het Beest van Dufftown' zegt veel over de stijl die je mag verwachten, maar toch is Mortlach populair bij zowel beginnende als gevorderde whiskydrinkers. Wat sowieso een zekerheid is: bij deze distilleerderij wordt single malt van wereldklasse gemaakt.

De whisky's van Mortlach:

10 artikel(en)

per pagina

10 artikel(en)

per pagina

Uniek distillatieproces

De meeste distilleerderijen in Schotland distilleren hun whisky twee keer. Er zijn natuurlijk enkele uitzonderingen, zoals Auchentoshan en Springbank, waarbij de whisky drie keer gedistilleerd wordt. Bij Mortlach gooien ze het echter over een compleet andere boeg: daar wordt de whisky 2,81 keer gedistilleerd. Maar hoe is dat in hemelsnaam mogelijk?

Dat begint natuurlijk allemaal in het befaamde ketelhuis van de distilleerderij. Wat meteen opvalt is dat geen enkele van de zes ketels van Mortlach exact hetzelfde is. Alleen daarmee wordt al afgeweken van andere Schotse whiskyproducenten. Trouwens, een van die ketels wordt liefkozend 'The Wee Witchie' genoemd. Maar het is de manier waarop die ketels ingezet worden die Mortlach zo'n kenmerkende, 'meaty' smaak geven.

Door een ingewikkelde wiskundige berekening is vastgesteld dat Mortlach zijn whisky 2,81 keer distilleert. Maar dit is in een notendop hoe het werk: de whisky wordt deels twee keer (moutig, granig), drie keer (volle fruitige smaken) en vier keer (kruidig) gedistilleerd. Door deze drie varianten te combineren, komt daar uiteindelijk die bizarre 2,81 keer distillatie uit.

Historie van Mortlach

Ooit was er een dorpje dat Mortlach heette, maar dat is lang geleden al opgeslokt door Dufftown. Dit kleine plaatsje wordt ook wel eens de whiskyhoofdstad van Schotland genoemd. Met Glenfiddich, Balvenie en Mortlach telt Dufftown dan ook een aantal van de meest klinkende namen van de Schotse whiskyindustrie. En dan zijn er zelfs nog een handjevol andere distilleerderijen die in en rondom het dorp liggen.

Mortlach werd in 1823 opgericht en was de eerste legale distilleerderij van Dufftown. Het waren echter George Cowie en zijn zoon Alexander Cowie die de distilleerderij naar groten hoogten stuwden. Dat deden ze vanaf halverwege de jaren '50 van de negentiende eeuw. Waar het bijzondere distillatieproces vandaan komt, is helaas niet bekend. Tegenwoordig is de distilleerderij in handen van Diageo, dat plannen heeft om de capaciteit van de Mortlach te verdubbelen.

Mortlach & Game of Thrones

Een van de populairste moderne whiskyreleases is de set van Game of Thrones-whisky's. Zo vreemd is dat niet, aangezien deze televisieserie misschien wel de best bekeken show is van dit millennium. De avonturen van de familie Stark, Lannister en Targaryen, het gevecht om de verschillende koninkrijken en de dreiging ten noorden van de muur — miljoenen mensen zaten wekelijks gekluisterd aan de buis.

Oorspronkelijk bracht Diageo een set van 8 verschillende Game of Thrones-whisky's uit. Niet veel later volgde de kers op de spreekwoordelijke taart: de Mortlach Six Kingdoms, een single malt van 15 jaar die ex-sherryvaten rijpte. Deze heerlijke whisky bleek een perfect toetje voor fans van de serie én whiskyliefhebbers.

Mortlach Whisky online kopen

Mortlach heeft een prachtige reeks verschillende whisky's te koop, variërend van een 12-, 16- en 20-jarige single malt, tot zelfs een hele bijzondere 25-jarige editie. In onze webshop kun je kiezen uit een prachtig assortiment van deze cultdistilleerderij. Plaats nu je bestelling, dan zorgen wij dat je snel jouw fles in huis hebt.