Voor 17.00 uur besteld, morgen in huis *
Gratis verzending vanaf € 100,-
Klantenservice

Wild Turkey

Over Wild Turkey

Wild Turkey Kentucky Straight Bourbon Whiskey is een waar Amerikaans icoon en belichaamt een echte traditie van rustiek vakmanschap van de hoogste kwaliteit. Ondanks de naam is bourbon zelfs een unieke Amerikaanse whiskey die in 1964 door de U.S. Congress werd erkend als “America’s Native Spirit”.

Dankzij deze revolutionaire Amerikaanse sterke drank werd Kentucky de whiskey-brouwende hoofdstad van de V.S. De Whiskey Rebellie in de late jaren 1790 verdreef vele distillateurs van Ierse en Schotse afkomst van het noordoosten van de V.S. naar Kentucky nadat zij de strijd tegen de gehate whiskey-belasting hadden verloren.

Bourbon County, vernoemd naar de Franse familie Bourbon voor hun hulp bij de strijd om onafhankelijkheid van Groot-Brittannië, was een logische plek voor de ontheemde distillateurs om zich te hervestigen. Gesitueerd aan de Kentucky River, die tot aan de Golf van Mexico loopt, was dit een ideaal logistiek centrum. De omgeving had ook een overvloedige voorraad aan glashelder, door kalksteen gefilterd water en maïs, wat de hoofdingrediënten voor de bourbon whiskey werden.

Een doopsgezind predikant, eerwaarde Elijah Craig, wordt meestal de eer toegeschreven dat hij in 1789 de eerste bourbon maakte van water, maïs, rogge, gerstemout en andere granen. Het was toentertijd normaal om vaten te verkolen om ze geschikt te maken voor een volgend gebruik. Deze verkoolde vaten werden vervolgens gebruikt om de bourbon in op te slaan. Nogal toevallig leidde dit tot de ontdekking dat de verkoolde vaten de bourbon haar karakteristieke kleur en rijke smaak geven.

Ongeveer vijftig jaar later werd de fundering voor de Wild Turkey Bourbon Distillery gelegd toen de broers James en John Ripy vanuit het Ierse Tyrone aankwamen in Kentucky en daar een kruidenierszaak openden. De Ripy’s vestigden zich onderaan de torenhoge kalksteenkliffen langs de Kentucky River in de schaduw van wat nu de Wild Turkey Hill heet en doopten het stuk grond “Tyrone”. De wirwar van blokhutten werd de locatie van hun eerste distilleerderij met de capaciteit om per dag honderd schepels maïs te malen. Ongeveer gelijktijdig begon Austin, Nichols & Co. een kruideniersgroothandel in verschillende soorten thee, koffie en natuurlijk sterke drank.

Tegen 1873 lieten de Ripy’s een nieuwe distilleerderij bouwen. De capaciteit steeg naar 600 en uiteindelijk naar 1200 schepels per dag. “De whiskey gemaakt door de Ripy Distillery is getest en onderschreven in bijna elk dorp en gehucht in het land” kopte The Anderson News trots – een grootspraak die in 1893 werkelijkheid werd toen Ripy’s whiskey uit meer dan 400 andere whiskey’s werd geselecteerd om Kentucky te vertegenwoordigen tijdens de op handen zijnde Wereldtentoonstelling.

Het bedrijf bleef gestaag groeien tot aan de komst van de Drooglegging (18e Grondwetswijziging) in 1919, toen Amerikaanse distilleerderijen verplicht werden de sluiten. Velen zouden hun deuren nooit meer heropenen, maar de inwoners van Kentucky bleven enthousiast trouw aan hun trots, de Amerikaanse sterke drank.

Tijdens de Drooglegging beperkte de Ripy Distillery zich tot de productie van medische alcohol, dat verkocht werd door Austin, Nichols & Co. De distilleerderij worstelde om te overleven totdat het U.S. Congress in 1933 met de 21e Grondwetswijziging een einde maakte aan de Drooglegging.

Als gevolg van het einde van de Drooglegging werd de distilleerderij helemaal gemoderniseerd. Zes jaar later verkocht Austin, Nichols & Co. de kruideniersgroothandel om zich volledig op wijnen en sterke drank te kunnen richten.

In 1940 kwam het hoofd van Austin, Nichols & Co., Thomas McCarthy, onbedoeld met de Wild Turkey Bourbon merknaam. McCarthy was een enthousiast sportman en nodigde elk jaar zijn vrienden uit voor een kalkoenjacht op een landgoed in South Carolina. McCarthy, die gevraagd werd de whiskey mee te nemen, nam een monster van het onverdunde 101 proefbrouwsel mee uit het warenhuis. Het jaar daarop stonden zijn vrienden erop dat hij meer van “die wilde kalkoenen bourbon” mee zou nemen. McCarthy, een zakenman met een achtergrond in marketing, realiseerde zich dat hij een succesvol product in handen had en bracht de whiskey als Wild Turkey Bourbon op de markt. Onze bourbon is sindsdien onveranderd.

Het heeft tot 1964 geduurd voordat de Amerikaanse overheid bourbon erkende als kenmerkend Amerikaans product waarbij een motie werd aangenomen om het bij wet te beschermen. Als resultaat daarvan is bourbon per definitie een puur Amerikaanse drank, gedestilleerd in een Amerikaans proces. Rijping in verkoolde vaten, het unieke proces waaraan bourbon haar rijke amber kleur en subtiele vanillesmaak overhoudt, was een Amerikaanse uitvinding.

De whiskey's van Wild Turkey:

8 artikel(en)

per pagina

8 artikel(en)

per pagina