Over Arran

Het Isle of Arran wordt ook wel 'Schotland in het klein' genoemd. Je vindt er alle soorten landschappen die je ook in de rest van Schotland tegenkomt. Logisch dus dat dit eiland populair is onder toeristen. En dat komt niet alleen door het natuurschoon: jaarlijks bezoeken meer dan 60.000 mensen de Arran-distilleerderij. Deze is fantastisch gelegen aan de noordkant van het eiland, maar maakt ook nog eens geweldige whisky.

De whisky's van Arran:

Filteren
Selectie verfijnen
Type Likeur
Prijs
Inhoud
 

1 product

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Whiskyverleden van Arran

Hoewel de Arran-distilleerderij relatief jong is, heeft het eiland zelf een roemrucht whiskyverleden. Isle of Arran heeft veel vruchtbare grond en de boeren in het zuiden van het eiland hadden dan ook voldoende gerst om mee aan de slag te gaan. Toen zelf distilleren en kleine distilleerketels in de 18e eeuw verboden werden, hadden deze boeren er geen moeite mee om illegaal whisky te stoken.

De infrastructuur naar het nabijgelegen Glasgow was uitstekend. De vraag naar gesmokkelde whisky nam in die periode alleen maar toe, en dus ontstond er een goed draaiende, maar illegale whiskyindustrie op Arran. Toen de wetgeving veranderde, werd er in 1825 een distilleerderij geopend in het dorpje Lagg, maar deze sloot in 1837 alweer haar deuren.

Een jonge telg

Arran ligt in het dorpje Lochranza en opende haar deuren in 1995. Dat gebeurde onder aanvoering van Harold Currie, de voormalig algemeen directeur van Chivas Brothers. Het noordelijke deel van het eiland staat van oudsher niet bekend om de whiskyproductie. Toch werd de Isle of Arran-distilleerderij hier geopend, vanwege de uitstekende waterbron en de potentie voor whiskytoerisme. Achteraf bleek dat een slimme keuze.

In het begin verkocht de distilleerderij veel whiskyvaten aan particulieren, om zo in de eerste jaren toch al wat geld te verdienen. Whisky moet immers minimaal 3 jaar oud zijn, waardoor een nieuwe distilleerderij het in de beginjaren eigenlijk altijd financieel moeilijk heeft. De populariteit van die vaten was hoog en veel mensen hebben in die tijd een whiskyvat van Arran gekocht. Na verloop van tijd heeft Arran de verkoop van vaten sterk teruggeschroefd, omdat er te weinig overbleef voor hun eigen bottelingen.

De allereerste whisky van Arran verscheen in 1998 op de markt. Dat was destijds een 3-jarige: oudere whisky had de distilleerderij immers nog niet. In de loop der jaren is het assortiment van Arran echter enorm uitgebreid. Ze hebben whisky's van verschillende leeftijden en gerijpt op verschillende soorten vaten, zoals Sauternes-, Amarone- of Port-vaten. Onder de naam Machrie Moor brengt Isle of Arran Distillers zelfs een rokerige whisky op de markt.

Arran Whisky online kopen

Ondanks dat Arran het qua erfgoed moet afleggen tegen enkele van de bekende, eeuwenoude Schotse distilleerderijen, is de single malt van deze distilleerderij nu al enorm populair. In de loop der jaren zijn er al verschillende limited editions op de markt gebracht, die keer op keer binnen mum van tijd uitverkochten. Maar ook de standaard verkrijgbare whisky's van Arran zijn niet te versmaden. Kijk maar eens tussen het aanbod in de webshop van Whisky.nl, want daar zit ongetwijfeld iets lekkers voor jou tussen. Online bestellen is eenvoudig en wij zorgen dat je jouw fles whisky van Arran snel in huis hebt.