Voor 17.00 uur besteld, morgen in huis *
Gratis verzending vanaf € 150,-

Cardhu Single Malt Whisky

Cardhu Single Malt Whisky

Cardhu is een van de oudste distilleerderijen in de Speyside-regio. Het verhaal achter deze distilleerderij is dan ook de moeite van het vertellen. Vrouwen speelden vanaf het vroege begin een belangrijke rol en Johnnie Walker was ooit eigenaar van deze historische distilleerderij. Tegenwoordig maakt Cardhu nog steeds lekkere, toegankelijke whisky's die het ontdekken waard zijn. Bekijk hier het uitgebreide assortiment van Whisky.nl!

De whisky's van Cardhu:

13 artikel(en)

per pagina

13 artikel(en)

per pagina

De familie Cummings

Zonder de familie Cummings had Cardhu nooit bestaan. De distilleerderij werd in 1811 onofficieel in het leven geroepen, toen John Cummings en zijn vrouw Helen de nieuwe pachters werden. Destijds heette de distilleerderij nog Cardow. Cummings was een beruchte smokkelaar en al snel begonnen hij en Helen met het stoken van illegale whisky.

John werd liefst drie keer veroordeeld voor zijn verboden praktijken, hoewel het naar alle waarschijnlijkheid zijn vrouw Helen was die de whisky distilleerde. Volgens de overlevering hees Helen een rode vlag zodra er in de buurt belastingmedewerkers gespot waren, zodat hun buren de noodzakelijke maatregelen konden nemen. In 1823 kreeg Cardhu een vergunning en vanaf dat moment werd er legaal gewerkt.

Helen Cumming's schoondochter Elizabeth nam de zaak in 1872 over. In 1884 verbouwde ze de distilleerderij volledig en verkocht de oude ketels aan William Grant, die vervolgens Glenfiddich oprichtte. Tegen die tijd was Cardhu vanwege de geweldige kwaliteit populair bij de grote whiskyblenders van die tijd, hoewel de whisky in London ook als single malt verkocht werd.

Johnnie Walker

Het succes van Cardhu ontging ook John Walker & Sons niet. Het bedrijf, dat destijds geleid werd door de kleinzonen van John Walker, kocht de distilleerderij in 1893. De familie Cummings kreeg echter wel een zetel in het bestuur van John Walker & Sons. Vanaf dat moment verstevigde Cardhu zijn positie als de basis van de whisky's van Johnnie Walker. Cardhu wordt dan ook gezien als het spirituele thuis van Johnnie Walker.

Minder dan een derde van de productie wordt als single malt gebotteld, maar wat op de markt verschijnt is erg populair onder de beginnende whiskydrinkers. Ook gevorderde liefhebbers zijn vaak lovend over de potentie van Cardhu.

Whiskytoerisme

Vanwege de connectie met Johnnie Walker is de distilleerderij een populaire bestemming voor whiskyliefhebbers. De huidige eigenaar Diageo geeft daarom veel geld uit aan het verbeteren van het bezoekerscentrum van Cardhu. In totaal werd door Diageo in 2018 liefst 150 miljoen pond uitgetrokken voor whiskytoerisme, waarvan een aanzienlijk deel gereserveerd is voor Cardhu. Verder zijn onder andere ook de faciliteiten van Caol Ila, Clynelish en Glenkinchie onder handen genomen.

Cardhu online kopen

Cardhu heeft een breed assortiment met populaire, betaalbare single malts zoals de Amber Rock en Gold Reserve, of 12- of 15-jarige whisky's. Ook maakt Cardhu deel uit van het negental Game of Thrones-single malts. De whisky is zacht, fruitig en toegankelijk: perfect voor iedere whiskyliefhebber!